Friday, October 26, 2012

Ο «ORIGINAL» ΡΟΝΑΛΝΤΟ Ποδοσφαιρικό «φαινόμενο»!




Πριν από αυτόν τα παιδιά που έπαιζαν μπάλα στους δρόμους ή στις αμμουδιές του Ρίο πανηγύριζαν με διάφορους τρόπους. Μετά από αυτόν με ένα απλό κούνημα του δείκτη του δεξιού τους χεριού.

Πριν από αυτόν ο σέντερ φορ είχε ρόλο «κατασκηνωτή» στην αντίπαλη περιοχή. Μετά άλλαξαν τα πράγματα κι ο στράικερ μπορεί να πάρει τη μπάλα από την άμυνα να περάσει όλη την ομάδα και να σκοράρει.

Πριν από αυτόν τα παιδιά άφηναν χαίτη στα μαλλιά τους και πετούσαν τα αθλητικά περιοδικά μέσα σε κούτες. Μετά, όμως, άρχισαν να κουρεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού τους…γουλί αφήνοντας μπροστά μία μικρή τούφα και να κοιμούνται αγκαλιά με τα πρωτοσέλιδα.

Πριν το νούμερο 9 δεν είχε και μεγάλη σημασία. Μετά έγινε... τοτέμ!

Ότι και να έκανε στην - πολυτάραχη η αλήθεια είναι - ζωή του ο Ρονάλντο Λουίς Νασάριο ντε Λίμα, απασχόλησε τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα του πλανήτη. Από τη Βραζιλία, όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα, στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, απ' όπου γενικά κι αν πέρασε, σχολιάστηκε, χαρακτηρίστηκε, αποθεώθηκε, έγινε αντικείμενο λατρείας.

Δικαιότατα του αποδόθηκαν όλοι οι τίτλοι στην καριέρα του, γνωστοί στο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κοινό. Με αυτά που μας έδωσε στο χορτάρι για τους περισσότερους ήταν ο κορυφαίος στράικερ που ανέδειξε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πόσες και πόσες φορές, άραγε, δεν μείναμε άφωνοι με τα κατορθώματά τους σε όλες τις ομάδες που έπαιξε (Αϊντχόφεν, Ρεάλ Μαδρίτης, Ιντερ, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Κορίνθιανς, Κρουζέιρο και φυσικά στην εθνική Βραζιλίας).

Ο Ρονάλντο, τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε, σε ηλικία 34 ετών, την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ενώ πρόσφατα έπαιξε για τελευταία φορά και με τη «σελεσάο», στο φιλικό με τη Ρουμανία. Θα μείνει αξέχαστος και τότε που μεσουρανούσε, αλλά και με τα παραπανίσια του κιλά.

Οι... ξεχωριστές στιγμές
Γενικός συναγερμός χτύπησε στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή της εθνικής Βραζιλίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Ιουλίου 1998, ανήμερα του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ.

«Δυνατές φωνές προκάλεσαν αναταραχή σε όλους. Εκείνη την ώρα απολάμβαναν τον ύπνο τους. Ακούσαμε κάποιους να λένε ‘είναι νεκρός, είναι νεκρός’», τόνισε στο France Info Radio ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Πολ Σεβαλιέ.

Ο Ρονάλντο ένιωσε έντονη αδιαθεσία (κάποιοι υποστήριξαν ότι του γύρισε η γλώσσα), με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Το βράδυ έδωσε το «παρών» στον τελικό με τη Γαλλία, αλλά ήταν εμφανώς επηρεασμένος και καταβεβλημένος από την περιπέτεια της υγείας του.

Ο 21χρονος σταρ δεν κατάφερε να βοηθήσει την Βραζιλία, η οποία γνώρισε «βαριά ήττα» από τη Γαλλία με 3-0 στο «Σταντ ντε Φρανς». Κανείς δεν διευκρίνισε τι έπαθε ο Ρονάλντο, ωστόσο, υπήρχε έντονη φημολογία ότι περιπέτεια της υγείας του προκλήθηκε από το υπερβολικό άγχος.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2005 (στις 8 του μήνα) κυκλοφορεί το βιβλίο του Τζέιμς Μόλσι με τίτλο «Το ταξίδι μίας ιδιοφυίας». Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη βιογραφία του Ρονάλντο, από η στιγμή που γεννήθηκε, με αποκλειστικές συνεντεύξεις από ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος (σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο), καθώς και στιγμές της προσωπικής του ζωής, από τον πρώτο του αποτυχημένο γάμο, αλλά και τον δεύτερο με το μοντέλο Ντανιέλα Τσικαρέλι.
  • Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το βιβλίο των 336 σελίδων με τον τίτλο «Greatest Ever Footballers» (οι κορυφαίοι παίκτες όλων των εποχών), που δημοσιεύεται την 1η Νοεμβρίου του 2007. Ανάμεσα στα 100 ονόματα που συμπεριλαμβάνονται είναι και το δικό του. Δεν…συμπληρώνει, απλά, τη σχετική λίστα, αλλά βρίσκεται στη 2η θέση, πίσω από το μεγάλο, Πελέ, και μπροστά από τον Ρομάριο.
  • Η ανακοίνωση της μεταγραφής του στη Μίλαν, στις 30/01 του 2007 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Το «BBC»…διέταξε ένα γρήγορο debate και 606 άτομα ανταποκρίθηκαν άμεσα. Στην πλειονότητά τους θεώρησαν ότι το «φαινόμενο» θα βοηθούσε τους «ροσονέρι». Υπήρξαν 13 άκρως απαξιωτικά σχόλια του στιλ «είναι τελειωμένος», ενώ 155 άνθρωποι προτίμησαν να κρατήσουν «χαμηλούς τόνους» υποστηρίζοντας ότι «θα περιμένουμε να τον δούμε».
  • Δεκατρείς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2008, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου Βραζιλιάνου σταρ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε τις ανησυχίες του στο ίδιο μέσο (σ.σ. BBC) για το αν ο Ρονάλντο θα μπορέσει να επιστρέψει, ενώ ο τότε τεχνικός των Μιλανέζων, Κάρλο Αντσελότι είπε πως «...μόνο ο χρόνος μπορεί να αποφασίσει γι' αυτόν».
  • Η Κορίνθιανς μόλις είχε επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος Βραζιλίας και στις 8 Δεκεμβρίου 2008, περίπου 10 μήνες μετά τον τραυματισμό του, ο μάνατζερ του παίκτη ανακοινώνει, με δήλωσή του στο πρακτορείο “Reuters”, τη συμφωνία του με την ομάδα του Σάο Πάουλο για έναν χρόνο.
  • Στις 4 Μαρτίου 2009 κάνει το ντεμπούτο του, για 22 λεπτά, με την φανέλα της Κορίνθιανς στον αγώνα Κυπέλλου με την Ιτουμπιάρα. Το πλήθος των αποθεώνει, παρά τα περιττά κιλά του...
  • Η γεμάτη τίτλους, διακρίσεις, δύο σοβαρούς τραυματισμούς και σκάνδαλα καριέρα του τον έφερε στην κορυφή των προτιμήσεων του κόσμου, σύμφωνα με το διαγωνισμό της βρετανικής ιστοσελίδας “goal.com”, για τον παίκτη της δεκαετίας (2000-2010). Την 1η Ιανουαρίου 2010 το αποτέλεσμα έγινε γνωστό. Ο Ρονάλντο, έστω και με μικρή διαφορά πήρε το «στέμμα», αφήνοντας πίσω του τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Λιονέλ Μέσι.
  • Στις 22/02 του 2010, ο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου προχώρησε στην επέκταση της συνεργασίας του με την Κορίνθιας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011. Όπως δήλωσε λίγο αργότερα «...το διάστημα αυτό θα είναι το τελευταίο που θα παίξω ποδόσφαιρο».
  • Μέσα σε βαρύ κλίμα, με τον ίδιο να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, στις 14 Φεβρουαρίου 2011, το «φαινόμενο» ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Από τον Μάιο του 1993, όταν και έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην Κρουζέιρο, πέρασαν 18 χρόνια στα οποία ο Ρονάλντο παραβίασε τα αντίπαλα δίχτυα 475 φορές!
Η... ξέφρενη ζωή του
Το 1997 αρχίσει να βγαίνει με την συμπατριώτισσά του, Σουζάνα Βέρνερ, ένα από τα κορυφαία μοντέλα του κόσμου και αργότερα ηθοποιό. Η σχέση τους έγινε αντικείμενο ενασχόλησης όλων των ΜΜΕ της Ιταλίας και όχι μόνο.

Στις αρχές του 1999 αποφασίζουν να χωρίσουν, με την Βέρνερ να παντρεύεται λίγα χρόνια αργότερα το συμπαίκτη του στην Ιντερ και την εθνική Βραζιλίας, Ζούλιο Σέζαρ. Στα τέλη του έτους παντρεύεται την Μιλένε Ντομίνγκες, με την οποία θα αποκτήσουν ένα γιο.
  • Το πάρτι του ζεύγους, Ρονάλντο-Τσικαρέλι, σε πύργο έξω από το Παρίσι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα “event” στην «πρωτεύουσα του Φωτός». Το ζευγάρι ξόδεψε περισσότερα από 700.000 ευρώ, στις αρχές του 2005, για να υποδεχθεί τους καλεσμένους του, ωστόσο, στα μέσα Μαΐου, ο εκπρόσωπος της Βραζιλιάνας σούπερ-μόντελ ανακοίνωσε τη διακοπή της σχέσης της με το «φαινόμενο».
  • Απρίλιος του 2008. Το βράδυ της 28ης εκείνου του μήνα, φεύγει από το σπίτι της φίλης του και στη διαδρομή «ψωνίζει» από το δρόμο τρεις πόρνες. Στο ξενοδοχείο όπου πήγαν, ο Ρονάλντο «ανακαλύπτει» ότι η παρέα του αποτελείτο από τραβεστί και λίγο αργότερα στην αστυνομία υποστήριξε ότι τον εκβίασαν και προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρήματα.
  • Στα τέλη του 2010, σύμφωνα με άρθρο εφημερίδας του Σάο Πάουλο, ο Ρονάλντο δεν διστάζει να πληρώσει 17 εκ. δολάρια στον επιχειρηματία Πέδρο Πάουλο Ντίνις, προκειμένου να αγοράσει ένα πραγματικό μέγαρο για να μείνει με την αγαπημένη του Μπία Άντονι.
  • Τον Αύγουστο του 2010 υποβάλλεται σε τεστ DNA με τον πεντάχρονο Άλεξ Ουμέζου, γιο της Μισέλ Ουμέζου. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί το 2002 στο Τόκιο, όπου η κοπέλα εργαζόταν ως υπάλληλος σε κάποιο μπαρ, ενώ ο Βραζιλιάνος σταρ είχε μεταβεί με την εθνική ομάδα για το Μουντιάλ. Όπως υποστήριξε η Ουμέζου βρέθηκαν ξανά τον Αύγουστο του 2004, όταν και έμεινε έγκυος. Περίπου 50 λεπτά διήρκησε η διαδικασία του τεστ, το οποίο επιβεβαίωσε, όπως και ο Ρονάλντο ότι ο 5χρονος ήταν γιος του.
Ο Ρονάλντο Λουίς Νασάριο ντε Λίμα, γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1976 στο προάστιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπέντο Ριμπέιρο. Οι γονείς του, Σόνια και Νέλιο, είχαν άλλα δύο παιδιά. Τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα του 1980 το δώρο του πατέρα του ήταν μία δερμάτινη μπάλα.

«Το γεγονός αυτό άλλαξε τη ζωή του», έλεγε και ξαναέλεγε ο Νέλιο όταν ο γιος του άρχισε να «μαγεύει» τον κόσμο με τις ικανότητές του…

VIDEO:



πηγη:ΠΟΛΙΤΗΣsports

No comments:

Post a Comment